Morski prašički Seznam forumov Morski prašički
Forum ljubiteljev morskih prašičkov
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pujsika&Teddy

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Naši morski prašički
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tinča
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 25.12. 2013, 14:12
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: 25 Dec 2013 14:58    Naslov sporočila: Pujsika&Teddy Odgovori s citatom

Pred enim mesecem smo sklenili, da bomo našo družino povečali še za dva člana. V naš dom sta prispela dva morska prašička Teddy in Pujsika.

-Teddy:
Je naš prikupen samček, ki smo ga kupili v Zooticu. Je pasme teddy in čakali smo ga več kot 1 mesec, da so ga dobavitelji sploh dobili. Je Dvo barvni, bel in rjav v dveh odtenkih. Pri zadku je rjav potem v dveh odtenkih potem je bel in potem nazaj rjav. Vrh glave mu krasita dve prekrasni učeski, pod njima pa sta dve rdeči učki, ki vedno gledata v stran nikoli vate. Ima puhasto dlako, ki je na konicah rahlo valovita. Teddy je zelo požrešen pujsek in pri svojih treh mesecih že pravi velikan. Na dan popije več kot pol velikega napajalnika. Je naš pevec, ki ko sliši ropotanje posodice s hrano začne cvilit kot zmešan. Je zelo pogumen vendar ševedno sili v svojo hiško ko stegnem roko k njemu. Ko ga imam pa v naročju, je pravi cortek ki zelo rad raziskuje in se podaja v nove dogodivščine.


-Pujsika
Je naša boječa pupika, ki sem jo pobrala v šoli. Nek fant jo je pripeljal v naš vivarij tam pa je bila vsak dan deležna prijemanja in lovljenja po kletki. Jaz sem vsak dan hodila k njej po pouku ter se z njo crkljala na lep način in bila je zelo sproščena. Nisem mogla gledat kako ravnajo z njo zato sem sklenila, da jo vzamem k sebi. Ko jo je zagladal naš Teddy je bil tako vesel, da je začel popcornat po celi kletki in resnično sta nerazdružljiv par. Pujsika je bila do svojega petega meseca prava milina. Branila se je z lizanjem in take smešne fore. Sedaj ko pa ima šest mesecev je postala pravi mali navihani huduček, ki te kdaj kar rada ugrizne. Vodi svoje krdelo in Teddy ji sledi kot senca. Je oranžno-temno siva pujsa, ki je mešana med kratkodlako, vrtinčasto in dolgodlako pujso, ko spominja na nekakšnega merinota. Seveda je večkrat deležna kakšnega friziranja (hahaha Razz ) s katerim dobi prelepo obliko morskega prašička, ki spominja na levjegrivega (saj ima grivo okoli vratu). Njeno glavico krasista dva diamantka, črni okici.

Imam nekaj vprašanj!!

Mojemu Teddy-ju odpada dlaka. Sigurno je samček zato lahako izključimo možnost da je oplojen.

Zanima me kako z mladički, našega MP-ja bomo kastrirali (samčka) vendar enkrat bomo mogoče pustitli mladičke da bomo doživeli kako je imet mladičke (tut če smo meli že vendar ne s temi). Mi lahko prosim malce poveste kako to poteka pri morskih prašičkih: kotitev...

Pravite da morajo met prašički vedn seno na razpolago ampak pri men to negre. Oni pojejo cele jasli sena v eni uri. Pa saj bi mi šla cela vreča sena v enem dnevu če bi upoštevala vaš nasvet. Mi lahko malo svetujete???


Hvala, Tinča

Slikice pridejo kmalu. Dolgodlaki pujs Morski pujsek 3
_________________
Vse živali so lepe
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2013 01:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvič kot prvič, ne parit pujsov za zabavo, da "vidimo, kako je met mladičke", ker jih nimate vi, ampak pujsa. Vsaka brejost je tveganje za pogin samice, da ne govorimo o številu nezaželenih mladičev in vseh možnih boleznih in nagnjenjih, ki jih na forumu videvamo pri pujsih, ki so rezultat nepoučenega parjenja za hobi in kratek čas. Če ju imate skupaj, je že breja, tako da morate samčka kastrirati takoj, ker bo Pujsika plodna, takoj ko skoti. Če vas takrat ne bo poleg, da bi ga vzeli iz kletke, jo bo naskočil in bo znova breja.
Več o parjenju tukaj:
http://morski-prasicki.mojforum.si/morski-prasicki-about464.html
in tukaj: http://morski-prasicki.mojforum.si/morski-prasicki-about504.html


Če pujsu izpada dlaka, gre lahko za več stvari, npr. garje, mikrosporija, glivično obolenje, pomanjkanje vitamina C, hormonske motnje (ampak to predvsem pri samičkah), ali pa nič od naštetega. V takih primerih je treba pujsa peljat pokazat k veterinarju za eksote (ne k navadnemu!), vzamejo vzorček kože, pogledajo, dajo zdravila. Če ima pujs kako kožno bolezen ali garje, je treba zdraviti vse pujse v hiši, če ima mikrosporijo, tudi ljudi. Navadno se v izogib takih "epidemijam" za vsakega novega pujsa izvede 3-tedensko karanteno preden se ga združi z ostalimi. S tem zaščitimo druge pujse pred boleznimi, ki jih v hišo lahko prinese nov pujs (še posebej trgovinski).


Glede sena je pač tako, da ga res morajo imeti na razpolago ves čas, v nasprotnem primeru tvegaš težave z zobki (preraščanje) in/ali prebavo (mehkejše blato, počasna prebava, napihnjenost (ki je v nekaterih primerih lahko tudi smrtna)). Če pojedo vrečo sena na dan, potem pač pojedo vrečo sena na dan, tukaj ni prostora za manevre - v nobenem primeru se jim sena ne sme omejevat!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Naši morski prašički Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.