Morski prašički Seznam forumov Morski prašički
Forum ljubiteljev morskih prašičkov
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Miško, moj prvi pujs
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Naši morski prašički
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
XKatikaX
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 30.01. 2012, 16:48
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2014 10:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes zjutraj sem opazila, da spet zeloooooo cvili ko gre na stranišče (približno tako, kot pred operacijo) Sad , urin sicer ni krvav-vsaj mislim, da ne, ampak me ful skrbi :/ Ob šivih ima še vedno zatečeno, čeprav ni videti, da bi jo to bolelo. Ne vem, če ima spet vnetje, ali ji kaj iz Rowatinexa ni pasalo, samo upam, da bi se že enkrat pozdravila srčica moja ! Srce Crying or Very sad
_________________
Miška in vsi pujsoni <33
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
XKatikaX
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 30.01. 2012, 16:48
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2014 22:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po nekaj urah ni stokala več. Normalno urinra, saj je kletka bila cela mokra, čeprav sem zjutraj menjala žaganje. V urinu ni krvi. Močno se upira ko ji dajem Rowatinex, ampak ga vseeno poje. Opazila sem, da so ji šivi že začeli odstopat, operacijo je imela pred tednom dni.
_________________
Miška in vsi pujsoni <33
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 08 Avg 2014 23:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Načeloma tistega olja ni težko spravit v brizgo. Če ne gre drugače, pač predreš, iztisneš kapsulo (recimo na kavni krožniček) in potem "posrkaš" tekočino z brizgo.
Pujskom pri dajanju zdravil ni treba držati glave, samo v tak položaj jih je treba spravit, da jim lahko lepo od strani potisneš brizgo (za sprednjimi zobki) da se nimajo kam umaknit. Navadno je res lažje tako, da so na zadnjih tačkah, s hrbtom proti nam, mi pa jim zgornji del telesa držimo z roko.

Čim manj se dotikaj šivov in mesta okoli njih.
Mi smo Mišo imeli na pleničnih podlogah. Tisto, kjer se je največ časa zadrževala, smo menjali tudi po večkrat na dan, če je bilo treba. Tam se tudi takoj vidi vsako pikico krvi. Kupiš jih v Sanolaborju, mislim, da je paket z 20 podlogami (unimi tavelikimi) okoli 6€. Verjetno imajo tudi v lekarnah. Držim pesti!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
XKatikaX
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 30.01. 2012, 16:48
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2014 08:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za vse nasvete, mslim, da ji gre na bolje. En šiv je že odstopil in spodaj je zaceljena koža ( jupi Very Happy ). Sem bila že trikrat v dveh različnih lekarnah in nikjer nimajo 1 ml brizg. Igle sem sicer dobila, ampak 2,5 ml brizge so najmanjš, ki jih prodajajo. Včeraj sem ji dala antibiotik s to brizgo in je šlo vse mimo gobčka, trikrat. Z brizgo 1 ml se to ni dogajalo. Tudi rowatinex ni šel lepo ven. Kaj mogoče kdo ve, kje se da kupit 1 ml brizge, ker jih res potrebujem? Prve štiri mi je dal veterinar.
Miški smo poskušali dati zdravilo na tak način, kot večina ljudi ( prijem prašička pod ramo ), ampak smo po eni uri in pol puskusov obupali. Mimogrede, tudi dr. Zadravec ji ni uspel tako dati zdravila, ampak mu je moral nekdo držati Miško z obema rokama v zraku, da se mu ni izmaknila. Tudi veterinar v Kopru ji ni mogel dati tako zdravila, saj se je izmikala. Potem sem jo jaz primla za sprednje tačke in je šlo. Doma gre še težje, ker veterinarja ne pozna in ponavadi popoloma otrpne.
Anais, zakaj brizga, v katero dam Rowatinex popolnoma neha delovat (ne morem je stisniti) ko zdravilo pride do tistega gumijastega dela, s katetim odmerjaš zdravilo/potisneš zdravilo ven?
Ko Rowatinex kapsulo zabodem z iglo, tekočine noče takoj posrkati, ustvari se tlak in brizge sploh ne morem napolniti, potem pa ko se začne premikat pride veliko zraka noter.
_________________
Miška in vsi pujsoni <33
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2014 09:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rowatinex rad načne gumo v brizgi. Mi smo tudi imeli s tem težave. Treba je menjavat brizge. Se pa tudi jaz spomnim, da smo imeli nekaj težav z iskanjem 1ml brizg.. Drugače pa po vsakem odmerjanju Rowatinexa brizgo fajn speri z vodo (parkrat potegni in iztisni vodo), drugače olje gumo čisto razžre.
Za brizge povprašaj morda kakega zdravnika v tvojem kraju, mogoče se jih da preko interneta kupit, mogoče jih ima kak lokalni veterinar, itd.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
XKatikaX
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 30.01. 2012, 16:48
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2014 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, sej itak vedno sperem brizgo z vodo (tudi od antibiotikov) in potem še zunanjo stran. Kolikokrat lahko uporabim eno brizgo za Rowatinex, če je dobro umijem? Jo je treba po vsaki uporabi zamenjati? Kaj pa igle, je treba zamenjati vsakič (do sedaj sem) Saj brizge sem našla na internetu (160 komadov za približno 12€) ampak me je zanimalo, če se da kupit kje, da ni treba plačevati poštnine. http://medvet-medicina.si/katalog_izdelkov/sanitetni_material_potrosni_material_in_zascitna_sredstva/injekcijske_brizge_in_igle_ter_katetri_in_dodatki_za_katetre/109/injekcijske_brizge_1ml/
Igle na srečo prodajajo v lekarnah.
Miški vedno bolj odstopajo šivi, ampak se rana-na srečo-lepo celi. Malo me je skrbelo, ker še vedno malček zacvili ko urinira. Danes se je ravno po dajanju Rowatinexa polulala v plastičen transporter, ki ni imel brisače noter. Brez problema je naredila lužico, potem pa je spet začela cviliti. ko se je premaknila, sem opazila, da je urin poln drobnih belih kamenčkov/peska. Če tega ne bi izločila, bi se ji naredil kamen, kajne? Kaj se lahko kljub jemanju Rowatinexa in izločanju peska kamen ponovno naredi? Kaj ji morem še kaj spremeniti hrano, že tako dobiva veliko zelenjave, ki ni visoka v kalciju? Dobiva samo en briket na dan, veliko sena, pije veliko vode (iz pipe), paradižnik, kumaro, rdečo papriko-ker drugih ne mara, radič, včeraj dobila malo lubenice. Včasih kaj korenčka, solate, še kaj bi se našlo. Ne dajem ji več peteršilja, ker me je zelo strah-vedno, ko ga je jedla (čeprav majhno količino), je dobila bel urin.

Kmalu ji bom naredila večjo kletko, v začetku septembra. O tem sem razmišljala že zelo dolgo. Kupila ji bom štirikotno ogrado, vsaka stranica je dolžine 115cm, za podlogo bo imela nekaj plastičnega (najbrž zaveso za tuš), čez pa brisače ali kaj vpojnega ter flis. Saj so ograde primerne za stalno kletko, kajne? Stranice so dovolj visoke, ograde ne bo mogla prevrniti...

Koliko časa po operaciji ne sme preveč tekati, biti izven kletke? Še vedno se mi zdi, da se po dajanju zdravil (ker se zelo napenja, kop se upira) slabše počuti/malo bolj stoka, ko gre na stranišče.
_________________
Miška in vsi pujsoni <33
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2014 21:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uporabljaš jo tako dolgo, dokler deluje. Lahko jo vsake toliko povohaš, če vohaš gumo, potem jo raje vrzi stran.

Ja, pesek v urinu bi se sicer lahko zlepil v kamen. In na žalost je možno, da kljub Rowatinexu in prehrani vseeno še kdaj dobi kamen. Pri nekaterih pujsih je to genetsko. Amapk včasih se ponovi enkrat, dvakrat, pa je potem mir. Nekoliko kalcija imajo vedno v urinu, ker odvečen kalcij iz telesa pač odvajajo na ta način. Ljudje ga odvajamo skozi blato, na primer.
Oprosti, da ne bom brskala za nazaj, ampak koliko je stara? če je več kot eno leto, lahko briket tudi ukineš. Odsvetuje se dodajanje vitamina C v hrano, ker je lahko dejavnik pri kamnih. Korenčka raje ne. Izogibat se stvarem, ki imajo veliko oksalne kisline (kot si rekla, peteršilj, domač radič (mi s kupljenim nismo imeli težav), špinača, blitva, regrat, razno zrnje in semena). Lahko endivijo, kristalko, rdeč radič, mehko solato, travo, ipd. Nekje je bil en seznam z živili, ki imajo veliko oksalne kisline in neugodnim razmerjem kalcija in fosforja, če ga najdem, ga prilepim.

Za podlago ti jaz osebno brisače odsvetujem. Eni imajo z njimi dobre izkušnje, nam pa so strašno zasmrdele že v enem dnevu. Praktične so plenične podloge za posteljo (kot sem zgoraj napisala paket 20 plenic mer 60x90cm je 6€). Čez lahko daš flis. Mi ga sicer ne uporabljamo več, ampak če bi pujsi grizli plenične podloge, bi ga še vedno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
XKatikaX
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 30.01. 2012, 16:48
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2014 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

9. septembra bo imla 2 leti in pol. En briket ji še vedno dajem, saj jih zares obožuje in me prosi za več + briketi imajo dodane vitamine, tako da je manjša verjetnost za pomankanje. Kaj bo vedno vsaj malo cvilila, ko bo urinirala? O tej kislini, ki jo omenjaš, sem že nekaj brala, ampak če kaj najdeš vseeno prilepi. Ja, brisače znajo kr smrdeti, ampak kaj plenične obloge ne obremenjujejo preveč okolje, ker jih vedno vrżeš proč? Hvala, da si me oppzorila glede radiča, ker sem ji ga zadnji teden dala praktično vsak dan po vsaj pol lista, pa še domač je bil Confused . Semen in zrnja ji nikoli ne dajm, prav tako ne špinače in blitve, regrata ni dobila že vsaj eno leto, veterinar pa nas je opozoril tudi na deteljo. Korenček ji ne bom dajala, me je preveč strah. Veterinar je rekel,da ima večjo možnost za kamen prva dva meseca po operaciji, kaj bo pomagalo če do takrat ukinem briket, pa ji čez tri mesece začnem spet dajat po enega? Če ima pesek v urinu in belkast urin potem ji zagotovo ne primankuje kalcija? Res mi je čudno, ker ji dajem hrano, ki ima zelo nizko razmerje med kalcijem in fosforjem. Šivi so ji že skoraj odpadli, samo še na zgornjm delu rane se držijo. Včeraj je prvič po dolgem času popcornala, ko sem ji dajala seno Very Happy . Vitamina C ji še nikoli nisem in nikoli ne bom dajala. Danes je dobila rdečo papriko (15g), en olupljen (snamem olupek, ker ima veliko neke kisline) rdeč grozd z odstranjenimi peškami, polovico velikega lista radiča, zdaj bo dobila še en češnjev paradižnik. Drugega ni doma, bom jutri še kaj nabavla. Kaj ji dam dovolj sveže hrane? Bi ji morda morala dajati več listnate zelenjave?
_________________
Miška in vsi pujsoni <33
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2014 00:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pol lista radiča ni panike. Jaz svojim dajem po 40g sveže listnate zelenjave na pujsa, dvakrat na dan. V mešanico dam rdeč radič, endivijo in kristalko (ali gentile, ali mehko, če ni nič od tega). Občasno poleg kak košček paprike, kak kos olupka od kumare, kak listič peteršilja, sadja jim dam zelo malo, samo za posladek (tudi paradižnik spada med sadje).
Lahko ji za ta čas ukineš briket, pa ga potem spet uvedeš, čeprav se bo v tem času verjetno že odvadila, tako da ti ga ne bo treba spet uvajat. Pujsi pa itak fehtajo non-stop Razz.. Včasih cvilijo s polnimi usti zelenjave, ko zaslišijo vrečko...jim ni preveč za verjet, da so res tako strašno sestradani 24 ur na dan Wink Ko moji fehtarijo, jim samo vržem malo sena, pa se hitro zamotijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
XKatikaX
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 30.01. 2012, 16:48
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2014 09:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj jim daješ 40 g dvakrat na dan (skupaj 80 g) ali 40 g v dveh porcijah po 20 g? Danes zjutraj je Miška tako popcornala, da se je zaletela v steno kletke nor , to se zgodi, samo ko je ful navdušena nad nečim...sveže seno. Ponavadi, ko me dosti fehta, ne pomaga niti seno...samo zelenjava ali briket, pa včasih še to ni dovolj Very Happy . Za paradižnik sem čisto pozabila, da se ga šteje med sadje, ampak kaj niso lubenice zelenjava? Confused Skratka, v roku enega tedna je dobila paradižnik, malo lubenice in en grozd + paprika, kumara, radič, mogoče še kaj...ji bom dodala več listnate zelenjave v prehrano. Kaj kristalka ne škodi pujsem, ali samo ledenka? Solata vsebuje veliko nitratov. Ko daješ pujsom listnato zelenjavo, daš večino radiča, večino solate ali pol-pol? Ta podatek bi mi zelo pomagal. Se oproščam za toliko vprašanj Razz .
_________________
Miška in vsi pujsoni <33
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2014 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

40g na pujsa, dvakrat na dan, se pravi skupno 80g na pujsa na dan. Če boš višala zelenjavo, jo višaj postopoma, da ne bo driske oz. mehkih kakcev. Jaz dam v mešanico za oba okoli 40g rdečega radiča in po 20g kristalke in 20g endivije (torej 20+10+10 za enega pujsa). Razmerja tudi nihajo, ni čisto vsakič enako. Kristalko in gentile lahko jedo, ne smejo pa ledenke. Nikjer ne piše, da je moja mešanica najboljša, pač opazuješ, kaj pujsu najbolj ustreza, izumiš kaj novega, itd. Nitriti so itak v vsej listnati zelenjavi, sicer pa se dokaj hitro izločijo iz telesa.

Me veseli, da pop-corna Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
XKatikaX
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 30.01. 2012, 16:48
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2014 13:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za hiter odgovor! Na žalost nisem dobila rdečega radiča, sem pa vzela endivijo. Dobila je 5 listov, 20 g. Solato sem predhodno zmočila z vodo, ker nam je veterinar rekel, da bo na ta način dobila več vode v telo. Ko je vse pojedla, je imela vse okoli ust zeleno Very Happy . Brizge sem naročila na spletni strani Prolat, igle bom kupovala kar v lekarni. Miški se vrača zdravje, saj me je spet začela non stop izsiljevati za hrano Smile .
_________________
Miška in vsi pujsoni <33
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
XKatikaX
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 30.01. 2012, 16:48
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2014 19:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes mi je prvič uspelo, da sem ji sama dala Rowatinex. Enak način, kot ko sem imla pomoč, ampak sama. Dobila je še 20 g endivije.
_________________
Miška in vsi pujsoni <33
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lovepigs
Pujsoznalec


Pridružen/-a: 31.05. 2015, 15:22
Prispevkov: 86

PrispevekObjavljeno: 08 Jun 2015 14:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čudovit pujsek <3
Morski pujsek 2
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Naši morski prašički Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.