Morski prašički Seznam forumov Morski prašički
Forum ljubiteljev morskih prašičkov
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Prašička Pepa- naša pikica

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Uporaba foruma
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
prašička pepa
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 18.06. 2015, 12:25
Prispevkov: 59
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: 19 Jun 2015 13:03    Naslov sporočila: Prašička Pepa- naša pikica Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem skupaj!

Že nekaj dni vas berem in ne morem si, da se ne oglasim,...
Pred kakima 2 mesecema smo našli zavrženo morsko pujsko.Mož jo je pripeljal domov.Takoj smo ji uredili v dnevni sobi kletko,nastelj,hišico,skratka vse,hrano seno,...Prašička Pepa seje zelo navadila na nas.Bila je res krotka,tehtala je okoli 600g.Bila je dolgodlaka.
Prosto je tekala po stanovanju,se pasla v ogradi na vrtu.Dobila vedno svežo hrano.3 dni nazaj,pa pridem iz službe,jo iščem in vidim da čemi v hiški,hiško odmaknem opazim, da težko diha.Takoj k veterinarju za eksote-Kastelicu.Takoj dali na kisik,vendar je pujska poginila.Groza,tako nam je hudo.Smo družinica s 3 otroci,imamo še kužiko,hrčka.
Grozno jo pogrešamo,..ob enem pa se jaz sprašujem kaj bi lahko bilo.Sem jaz kaj narobe naredila??
So ti pujski res občutljivi???Kazala ni popolnoma nobenih znakov,edino zdaj ko razmišljam se mi zdi, da je bila bolj mirna,je šibala,samo ne toliko.
Ker smo se v teživalice zaljubili,načrtujemo po koncu dopustov,se pravi konec avgusta,o naši drugi pujski.
Mi kaj svetujete??Bote imele doma kako leglo,ki bo res zdravo.
Za vse informacije bom zelo hvaležna.V trgovini je ne bi rada kupila,zdaj pa je tudi čas dopustov in pujsek bi moral z nami,pa ni uredu.

hvala za vse vaše odgovore
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2015 22:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zal mi je za vaso Pepo.. pujsi so zelo obcutljive in zahtevne zivali, ki znajo zelo dobro skrivati bolecino in bolezen, ce clovek ne ve, na kaj mora biti pozoren. Bolezni jih tudi zelo hitro zdelajo, niso kot ljudje ali psi, kjer recemo, da bomo pocakali nekaj dni, da vidimo. Pri pujsih se ta cas meri v urah. Nasa Lucka je poginila zelo podobno - sunkovito dihanje, skrivanje - se isti vecer je pri veterinarju izdihnila. Vcasih se zal ne da pomagat Sad

Ce so vam pujsi zdaj prirasli k srcu, predvsem razmislite o dveh pujsih, ne enem, saj so zelo socialne zivali, ki potrebujejo druzbo svoje vrste. Najbolje, ce so istega spola sicer je treba enega kastrirati/sterilizirati.

Glede na to, da pujsi zivijo precej dolgo, vi pa jih med dopustom nimate kam dati - racunati morate na okoli 5-7 (ali celo vec) poletnih pocitnic, ko bo za pujse potrebno najti varstvo, ki mu dovolj zaupate, da bi za tako zivalco znal poskrbeti.
Pujsi imajo v nasprotju s splosnim prepricanjem precej velike potrebe po gibanju oz. prostoru, razmislite, ali imate dovolj prostora za kletko mer najmanj 75*90cm, to je ob rednem izpuscanju. So tudi precej zahtevni s prehranskega vidika (dvakrat dnevno potrebujejo svezo zelenjavo, sicer lahko dobijo skrobut), in z vidika ciscenja kletke. Ne vem, meni je bilo na momente precej naporno (tudi financno - veterinar - v splosnem so nagnjeni k secnim kamnom in tezavam z zadnjimi zobki), se posebej, ko so zboleli, in jih je bilo potrebno vsakih nekaj ur hraniti po brizgi, pa nimam niti otrok, niti kuzka.
Skratka, so prisrcni, so pa tudi zelo zahtevni. Samo v razmislek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Uporaba foruma Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.