Morski prašički Seznam forumov Morski prašički
Forum ljubiteljev morskih prašičkov
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




PO ZAPRTJU REDKO ODVAJANJE ,...

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Splošni pogovori o morskih prašičkih
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
prašička pepa
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 18.06. 2015, 12:25
Prispevkov: 59
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2015 13:28    Naslov sporočila: PO ZAPRTJU REDKO ODVAJANJE ,... Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Mi imamo zopet stresno obdobje.pred 14 dnevi,malo manj nam je umrla pujsika Pika,..vzrok,...plini v črevesju,neješčnost smrt.Sedaj imamo še 1 mladičko,ki je res super pujsa.In našo Belo,ki je začela po smrti sestrice štrajkati.Kak dan je slabo jedla,žalovala,... Po prihodu nove sosede,...je bilo boljše.,..kmalu sem pa opazila da ne kaka redno.Šli tako na vet, fak,, dobili zdravila za pospešitev prebave.Zaprtje je trajalo 3 cele dni.Bogica,jedla je pa še,,,sicer manj kot ponavadi.
Včeraj je šel mož še v Bubo h Kastelicu.Dobila je probiotike,portalak za odvajanje.Med pregledom,ko ji je meril vročino je začela spuščat smrdljivčke in prvič po 3 dneh se je prikazalo gosto lepljivo blato.Torej bila je zaštofana.
Od včeraj Bela kaka,vendar smrdljive lepljive kupčke.
Vsa je pokakana,jo brišemo,dodatno ogrevamo,pol jo je manj,ker lezeto iz nje.Me pa sedaj skrbi ta kakec.
Baje je to nekaj dni normalno.Samo pujsa je negaj g izgubila,bojim se da bo opešala.Od zelenjave nam je bilo svetovano malo po malo,samo da bo jdela, da prebavila delajo.Vendar me skrbi,da ne bo zvozila,Seno je,vendar manj.Pije dovolj.
Briketke slabo je,...invse bi grizla,dekco iz flisa,kletko,....kot bi iskala nekaj,...vitaminčke dobiva,smo dobili v Bubi.

Ima katera kak nasvet, se ji je že podobnega kaj zgodilo.???Zgleda smo zaprtje odpravili,samo zdej pa ta mehek drekec.
Jutri bom klicala da malo povprašam,...Kastelica pa ni,baje gre v tujino.
Skratka scenarij poln stresa,že otroci čudno gledajo kaj je to z našimi pujsikami.Zelo pazimo na njih.Imamo jih lepo v dnevni,sena imajo v izobilju,z zelenjavo ne pretiravamo,....
Bolj me skrbi stelja-flis,Bela vleče nitke in jih cufa,žaganje je pa jedla.Kaj naj???S čim ste vi najbolj zadovoljni???flis,žagovina,....

no sem se razpisala,mogoče kateremu pomagam,vendar bolj kot ne res pišem iz obupa.In držite pesti za našo ljubo punčko Belo!

LP A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2015 16:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbolje, da poklicete na veterinarsko fakulteto in razlozite zadevo. Driska (mehki kakci to so) je nevarna zaradi dehidracije. Ce traja ze tako dolgo, potem bi ji morda prav prisla infuzija, kar tudi naredijo na vet. fakulteti. Najboljsi probiotik je sicer drekec zdravega pujsa (pomesan z vodo, pujsu damo po brizgi v usta).
Ce pujsa ne je dovolj, jo je treba hranit na silo, s kaso iz briketov in vode, sicer obstaja nevarnost napihnjenosti, tudi smrti, da o podhranjenosti in dehidraciji ne govorimo.
Zdravila se dobiva?
Grizenje/poziranje stvari, ki niso hrana, je lahko znak stresa ali bolecine.
Po mojem je najbolje, da pujso nesete pokazat na veterinarsko fakulteto, imajo s tem res veliko izkusenj, sploh ce vas veterinar odhaja, pri pujskih res ni pametno cakat, 1 dan je pri njih kot 1 teden.
Drzim pesti za pujsiko!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
prašička pepa
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 18.06. 2015, 12:25
Prispevkov: 59
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2015 19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Żivjo....punja dobiva vsa można zdravila...od probiotikov..do antibiotikov...govorila z vet.fak....vse nadaljujemo.....hmmm sicer zdaj jo gledam...pojedla je seno...malo regrada....korenček....pije dovolj......upam da splavamo.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pigeta
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 31.08. 2015, 23:35
Prispevkov: 266
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2015 20:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljena!

Prva stvar: ne vem, ali imaš kakšne izkušnje z dohranjevanjem, ki ga Anais omenja, bom za vsak slučaj razložila: nekaj briketov Genesis (dobi se jih samo v nekaterih pet-shopih, navadno pri Zoo Amebi http://www.zooameba.si/ , gotovo pa v ambulanti veterinarske fakultete) namočiš v vodi za 15-30 min, potem pretlačiš/premešaš v brozgo, vzameš 1-ml brizgo brez igle (kot za zdravila, dobijo se tudi v lekarni, a ne povsod) in pujsici to brozgo lepo počasi brizgaš malo postrani v usteca. Ta sistem npr. pujskom pomaga prebroditi čas okrog zobne operacije.
V Genesis briketih je - za razliko od frutkov, ki se jih lahko daje po brizgi - notri več "koščkov", kar je ugodno za prebavo. Eventualno, če je dehidrirana, ji lahko ravno tako daješ tudi vodo, ali pa npr. narediš brozgo zelo redko. Ampak praviš, da trenutno pije dovolj.

Potem pa še nekaj: jaz bi ti res svetovala, kot že Anais zgoraj, Veterinarsko fakulteto. Vem, da nekateri silno cenijo Kastelica, ampak jaz sem imela z njim porazne izkušnje. To je bilo pred cca 15 leti, takrat je bilo na Vet. f. treba čakati več kot en teden na zobozdravstveni poseg, na Bubi so pa rekli, da bo takoj - prijateljica mi je naredila uslugo in naju s pujskom zarana odpeljala v Grosuplje, potem je pa ta Kastelic preprosto odščipnil pujsku sprednje zobe, kot da bi bili ti problem. Prav barbarsko - in nestrokovno. Žal sem takrat bila še čisto neuka in sem potem še enkrat šla tja, ko je bilo vse slabše, pa se je Kastelic samo malo norca delal iz mene, češ, pujsek ni videti shujšan, bolj jaz. Da povzamem: pujsek je imel hude težave z zadnjimi zobmi, kar ga je tudi v nekaj mesecih pokopalo. Izgubljala sem dragocen čas, preden sem ga vendarle spet peljala na Vet. fakulteto, in čeprav mu na koncu niso mogli pomagat, so se strokovno trudili in mu malo olajšali trpljenje, pa tudi en spodoben odnos so pokazali. Od takrat so strokovno zelo napredovali, mi ničkolikokrat pomagali (kadar je bilo mogoče), pujskom podaljšali življenja za več let, Buba pa nas ni več videla.

Veliko sreče!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Splošni pogovori o morskih prašičkih Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.